Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

JOHN TRAVOLTA

John Travolta
O John Travolta γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1954. Προερχόμενος από μια οικογένεια από το χώρο του θεάματος το γεγονός ότι θα ακολουθούσε και εκείνος ανάλογη πορεία ήταν λιγότερο ή περισσότερο προδιαγεγραμμένο. Σε ηλικία 8 ετών κερδίζει το πρώτο του βραβείο σε έναν διαγωνισμό χορού, ενώ ήδη από τα 12 του χρόνια συμμετέχει σε μικρές θεατρικές ομάδες λαμβάνοντας μέρος σε τοπικές παραστάσεις. Ο Travolta γνωρίζει τί θέλει και πώς μπορεί να το πετύχει. Όταν ο δάσκαλος του στο αυστηρό καθολικό σχολείο που πήγαινε του λέει να αλλάξει το κούρεμα του -που ήταν το ίδιο με του αγαπημένου του συγκροτήματος των Beatles- ή να αλλάξει σχολείο ο Travolta κάνει το δεύτερο. Συνειδητοποιώντας ωστόσο ότι δε μπορεί να συνδυάσει το σχολείο με τη μεγάλη του αγάπη, την ηθοποιία, παίρνοντας την άδεια των γονέων του εγκαταλείπει το σχολείο σε ηλικιά 16 ετών.
Μετακομίζει στο Manhattan όπου αρχικά ασκεί διάφορα επαγγέλματα στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τα αναγκαία για την επιβίωσή του. Το 1972 κερδίζει ένα μικρό ρόλο για το musical Grease. Εκείνο όμως που συμβάλλει να γίνει γνωστός στο κοινό είναι η συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Welcome Back, Kotter το 1975, υποδυόμενος τον Vinnie Barbarino και κλέβοντας τις καρδιές των νεαρών κοριτσιών. Παράλληλα με την τηλεοπτική του επιτυχία ηχογραφεί σειρά από δίσκους που γίνονται ανάρπαστοι και καθιστούν τον Travolta αστέρα πρώτου μεγέθους. Η πρώτη του σημαντική επιτυχία ωστόσο έρχεται με το Saturday Night Fever το 1977 όπου και κερδίζει υποψηφιότητα για Oscar α΄ανδρικού ρόλου, ενώ παράλληλα το λευκό σακάκι και το ρυθμικό στυλ που λανσάρει συμβολίζουν με τον πλέον μοναδικό τρόπο την αμερικάνικη κουλτούρα στα τέλη της δεκαετίας του `70. Τον αμέσως επόμενο χρόνο παίζει στο Grease του Kleiser έχοντας αυτή την φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και σημειώνοντας και πάλι τεράστια επιτυχία.

Και ενώ φαίνεται ότι η τύχη συνεχώς του χαμογελάει και όλοι μιλάνε για το "φαινόμενο Travolta" έρχεται η πρώτη παταγώδης αποτυχία της καριέρας του με την ταινία Moment by Moment και ακολουθεί μια σειρά από κακές επιλογές που οδηγούν σε εισπρακτικές και καλλιτεχνικές απογοητεύσεις. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η απόρριψη των πρωταγνιστικών ρόλων στις ταινίες Days of Heaven, American Gigolo, An officer and a Gentleman τους οποίους υποδύεται τελικά ο Richard Gere και με τον τρόπο αυτό κάνει τα πρώτα του πετυχημένα κινηματογραφικά βήματα.
Το 1991 παντρέυεται την Κelly Preston την οποία γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας The Expert και με την οποία αποκτάει δυο παιδιά. Στις αρχές της δεκαετίας του `90 σημειώνει επιτυχία με την ταινία Look who s Talking, ωστόσο η εντυπωσιακή επιστροφή του Travolta πραγματοποιείται το 1994 με το Pulp Fiction όπου υποδύεται τον Vincent Vega, ένας ρόλος που γράφτηκε από τον Tarantino θεωρώντας τον Travolta ιδανικό ηθοποιό για να τον ερμηνεύσει. Η συμμετοχή του αυτή του χαρίζει μια ακόμη υποψηφιότητα για το Oscar, το οποίο τελικά κερδίζει ο Tom Hanks για το Forrest Gump.
Μεγάλη είναι η αγάπη του για τα αεροπλάνα. Όπως ο ίδιος θυμάται όταν ήταν μικρός στην προσπάθειά του να μιμηθεί τον Peter Pan ανέβαινε στο ψηλότερο σημείο της σκάλας και δοκίμαζε να πετάξει. Πλεόν δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς έχει το δικό του jet.
Κατά την τελευταία δεκαετία ο Travolta συμμετέχει σε πληθώρα ταινιών υποδυόμενος διαφορετικούς χαρακτήρες όπως τον άγγελο στο Michael, το δημοσιογράφο στο Mad City, τον αδίστακτο τρομοκράτη στο Swordfish, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Primary Colors όπου για τις ανάγκες του ρόλου χρειάστηκε να πάρει γύρω στα 10 κιλά, διατηρώντας πάντοτε την αίγλη του και παραμένοντας ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Hollywood.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου